Међународна сарадња

Извештај са скупштине Федерације младих европских Зелених (FYEG)

Од 24. до 28. маја, у Мадриду је одржана скупштина Федерације европских младих Зелених. Преко 60 делегата/киња из 30 чланица организација присуствовало је скупштини. Делегацију Зелене омладине Србије представљали су Ива Марковић и Предраг Момчиловић, док је наша бивша портпаролка, Катарина Павловић, председавала скупштином. Заједно са скупштином организована је и конференција на тему отварања питања нових Зелених парадигми.

Током конференције било је речи о новим начинима организовања зелених партија, сарадњи са новим прогресивним друштвеним покретима, као и изазовима са којима се Зелени покрет сусреће на глобалном нивоу. Говорници/е су изнели своја искуства и виђења борби против десног популизма, мера штење и атомизације друштва, са освртима на предстојеће изборе за европски парламент.

Током скупштине дискутовало се о шест нових резолуција и амандманима на политичку платформу и начине рада. Усвојена је обавезна квота од 50% учешћа особа које нису мушког рода у свим телима федерације. На скупштини су усвојене резолуције о смањењу старосне границе за гласање са 18 година на 16, одрживој пољопривреди, Израелу и Палестини, еколошим избеглицама и за сигурни пролаз избеглица до земље одредишта, побољшању социо-економске ситуације младих на југу Европе као и о прогресивним улогама општина зарад стварања наднационалних држава.

На скупштини су изабрани и нови чланови/ице извршног одбора FYEG-а, као и уредници/це "Екоспринтера", званичног медија федерације. Нови портпароли су Ким ван Спаррентак и Фабиан Wагнер. Франк де Јонг, Паула Еспиноса, Тариq Кхан, Екатерине Мгхебрисхвили, Зузана Павелковá и наш секретар, Предраг Момчиловић, изабрани су за чланове извршног одбора. Нови уредници Екоспринтера биће наша чланица, Ива Марковић, као и Филипе Хенриqуес, Паула Келлер и Симо Раиттила. Желимо им пуно среће и успеха у даљем раду а посебно честитамо нашим члановима, Иви Марковић и Предрагу Момчиловићу, на избору.

Овај догађај нас је још једном подсетио да нисмо сами у борби и да мрежа Зелених организација и партија стално расте. Од ове скупштине Федерација младих европских Зелених богатија је за још две организације, Лехет Мáс а Јöвő из Мађарске и Јовес амб Инициатива из Валенсије.

Sunday, June 4, 2017 - 12:15

Извештај са Генералне скупштине CDN-а

Мрежа за сарадњу и развој Источне Европе (CDN) одржала је, од 23. до 26. фебруара, осму по реду Генералну скупштину. Овогодшња Скупштина одржана је у Загребу, а домаћин је била локална организација ФОРа Зелени прозор. Зелена омладина Србије (ЗОС) имала је две делегаткиње на Генералној скупштини.

У програмском делу скупштине усвојени су извештаји о активностима и финансијама за 2016. годину, као и планови Мреже за 2017. Радне групе су представиле своје извештаје и планове за текућу годину, а представљен је и нови лого, као и целокупни будући визуелни идентитет CDN- а.

Скупштина је изгласала нови Главни одбор у саставу: Sophia Yarmosh, Gergely S. Csaszar, Cansu Yetisgin, Masha Dzneladze i Khayyam Namazov. Овом приликом им честитамо и желимо пуно среће у заједничком раду током трајања мандата.

Скупштина је, такође, изгласала организацију MIL из Азербејџана за чланицу организацију, а организације The Future Can Be Different из Мађарске И Чешке младе Зелене за партнерске организације. Новим организацијама желимо добродошлицу у Мрежу!

У фокусу програмског дела је поред избора за нови Главни одбор, била и нова политичка платформа, на којој је претходних неколико месеци радио тим оформљен за ту намену. Након дискусија и гласања на амандмане, нова политичка платформа CDN-а је усвојена великом већином гласова.

Чланови домаћинске организације организовали су дискусију на тему глобалног раста популације и његовог утицаја на земље у којима су CDN-ове чланице активне. Поред тога, део програма био је посвећен и јачању капацитета чланица организација, у оквиру чега је организован и тренинг на тему пројектног и финансијског менаџмента.

Thursday, March 2, 2017 - 13:30

Извештај са првог летњег кампа Федерације младих eвропских зелених

Последње дане Јула је осим високих температура, за које сви већ добро знамо да су последица глобалног загревања, обележило и одржавање првог летњег кампа у организацији Федерације младих европских Зелених - FYEG. Зелена омладина Србије је уз организаторе била један од домаћина кампа будући да је овај јединствен догађај, током свих седам дана колико је трајао камп, одржан у пријатном амбијенту одмаралишта "Danubia park" на Сребрном језеру у источној Србији. Наши зелени омладинци су својим доприносом како у виду чланова програмског и локално-организационог тима, тако и својим активним учешћем на радионицама стекли незаборавна искуства и нова знања, али и кроз интерактивне дебате и ван програмске дискусије разменили идеје са око 70 младих зелених актера широм Европе на тему социјалних права што је и била тема кампа.

Први дан посветили смо разговору о терминологији социјалних права, на шта мислимо када о њима говоримо, да ли их и на који начин у нашим земљама остварујемо, али смо се упознали и са теоријом интересекционалности (енгл: Intersectionality) која је усмерена на анализу дискриминације као сложеног скупа више облика дискриминације на темељу различитих идентитетских категорија који утичу једни на друге и на социјална права у целини. Током наредна два дана говорили смо о правном оквиру социјалних права, покушали да одредимо да ли постоји и која је разлика између људских и социјалних права, и посветили време дубљој анализи права на социјално становање, универзалну здравствену заштиту и образовање. Учесници кампа су имали прилике не само да размене искуства која носе из својих земаља већ и да кроз заједничке радионице и симулације осмисле најбоља могућа универзална и примењива решења у сагласности са зеленим политикама у циљу бољег приступа овим правима. Четврти дан посветили смо дебатовању о основном дохотку и том приликом угостили Франсин Меструм и Јорге Пинтоа који су нам као експерти из ове области пружили бољи увид у све што основни доходатак јесте и шта није, зашто је битан и зашто се ми Зелени за њега залажемо. Након ове дебате нико од учесника није остао равнодушан, а колико нас је покренула на размишљање сведочи и то да смо и наредних дана поред већ планираних радионица наставили да дискутујемо о основном дохотку.

Један посебан сегмент кампа чинили су разговори о омладинском и пре свега зеленом активизму, због чега је битан и како можемо покренути на акцију. Кроз неколико паралелних радионица осмишљених од стране учесника преносили смо и стицали нова сазнања о активизму, јавном заговарању, умрежавању и практичним вештинама које нам могу помоћи да унапредимо и развијемо зелене идеје. Наравно, млади Зелени умеју и да се лепо забаве што смо чинили у вечерњим сатима организујући интеркултуралне вечери и сајам, филмско вече посвећено LGBTQ+ теми и локално вече када су чланови Зелене омладине Србије покушали да приближе другим учесницима укусе традиционалних српских производа, део културе Балкана и боље их упознају са самом организацијом.

Веома смо поносни што смо имали прилику да будемо домаћини једног оваквог догађаја и радујемо се сваки пут када видимо да оно што радимо има одјека и да се наша зелена породица шири. Пред нама је сваким даном све више изазова који захтевају брза и ефикасна, а пре свега зелена решења и то је оно чему тежимо. Зато нам је драго када видимо све више младих који препознају потребу да се решењима што пре приступи и спремни су да својим делима утичу на промене, од социјалних крива до социјалних права. До следећег кампа будимо социјално у праву.

Monday, August 1, 2016 - 13:30

Извештај са "Alternative Youth Urbanisation – Reclaim the City!" студијске сесије

Протекле недеље (12-19.06.2016.) у Европском омладинском центру у Будимпешти, одржана је студијска сесија на тему омладинске алтернативне урбанизације, коју је организовала Мрежа за сарадњу и развој Источне Европе - CDN, чији је део и Зелена омладина Србије. Овај догађај проистекао је као - резултат рада CDN - ове Радне групе за алтернативну урбанизацију и у њему је учествовало 33 учесника/ца из различитих организација из Албаније, Азербејџана, Бугарске, Црне Горе, Чешке, Финске, Грузије, Јерменије, Казахстана, Косова, Македоније, Малте, Мађарске, Немачке, Пољске, Русије, Србије и Украјине. Представници Зелене омладине Србије на овом догађају били су Мира Мулаимовић и Николета Петковић као учеснице и Предраг Момчиловић као део организационог тима.

Током недељу дана, учесници/це различитих профила заједно су учили, истраживали и дискутовали о могућностима за стварање одрживијих градова. Фокус је био на томе шта млади као појединци/ке могу да ураде у својим локалним заједницама, учешћем у процесима доношења одлука или директним ангажовањем. Динамичан и методолошки разноврсан прогам чиниле су различите активности које су за циљ имале:
- Истраживање и подизање свести омладине о томе да је средина у којој живе и њихова и да стога активно и одговорно треба да се укључе у њено креирање. Дефинисање потреба младих као активних корисника и обликоваоца јавних простора са циљем развоја сигурних, здравих, инклузивних и добро планираних зелених градова.
- Учење о одрживим праксама из предузимљивих и грассроот иницијатива у урбаним срединама.
- Превођење закључака у методе и механизме.
- Подршку младим људима из рањивих заједница да постану мутипликатори који ће преиспитивати постојеће структуре и развијати партципативна решења за проблеме који погађају урбане средине.

Учесници/е, имали су прилику да слушају и дискутују о проблемима са којима се суочавају млади из других градова Источне, али и Централне и Западне Европе; да причају о борбама за јавни простор у пост-социјалистичким друштвима, о џентрификацији и недемократским праксама градње градова. Кроз групни рад и студије случаја, млади учесници и учеснице су имали прилику да дискутују о позитивним примерима партиципативног планирања и да испитају њихову применљивост у својим локалним заједницама.

Чини се да се као коначни закључак наметнула спознаја да се тренутно многе источноевропске земље суочавају са сличним проблемима када су у питању недемократске праксе развоја градова и да, иако је можда немогуће развити универзалну платформу за решавање ових проблема, постоји одређена снага и дух борбе за праведније друштво. Та снага огледа се у мотивацији која долази из спознаје да нисмо сами у својим борбама и из примера позитивних пракси из неких других европских и светских градова, за које се чини да су уз одређене модификације сасвим применљиви и у нашим локалним заједницама. Са таквом позитивном мишљу је већина учесника/ца отишла назад својим кућама, па би се могло рећи да су циљеви саме студијске сесије барем делимично испуњени.

Monday, June 27, 2016 - 01:15

Извештај са Генералне скупштине Федерације европских младих Зелених

Поред другог по реду догађаја у склопу LGBTQ+ Mузеја и трибине на тему „Феминизам у поп култури“ у организацији Зелене омладине Србије, недељу за нама обележила је и још једна Генерална скупштина Федерације Младих Европских Зелених – FYEG. Скупштина се одржала у периоду од 26. до 30. Маја, ове године у Прагу, а домаћини и организатори били су „Mladí zelení“, чешка омладинска зелена организација. Међу 100 учесника на Скупштини, како делегата пуноправних чланица Федерације, тако и многобројним посматрачима, учешће на Скупштини као делегати Зелене омладине Србије заузеле су Николета Петковић и Оља Стевановић. Током скупштине се дебатовало о актуелним питањима и политичкој ситуацији у Европи, усвојене су нове резолуције о основном дохотку, климатској правди, избеглицама и демократским развојима у Централној и Источној Европи, амандмани на политичку платформу, али и нови план активности и буџет за предстојећу годину.

Скупштину смо затворили поздрављањем са претходним члановима Извршног комитета који су током протекле године сјајно обавили своје задатке и на томе им овом приликом честитамо, а гласање смо заокружили и избором новог Извршног комитета којима овом приликом желимо много успеха у предстојећем раду. Чланови новог Извршног комитета су Adrià Belenguer, Paula Espinosa, Anastasiya Kastsiushkina, Maria Kola, Jean-Michel Muhire и Fabian Wagner. Улоге портпарола преузели су Teo Comet Kortman и Marie Pochon, док ће им подршку у виду Генералног секретара пружити Artur Wieczorek. Овај тим ће се током наредне године бавити многим активностима заснованим на три приоритета: климатским променама, миграцијама и будућности Европе. Поред њих изабрани су и нови чланови уредништва онлајн магазина „EcoSprinter“, чланови Финансијског контролног комитета, Саветодавног комитета као и
Комитета Глобалних Младих Зелених – GYG којима такође честитамо.

Иако су Федерацију ове године напустиле три чланице организације, за новог пуноправног члана примљена је Младинска организација на Демократску обнову на Македонија - МОДОМ, којој такође честитамо и желимо добродошлицу и пуно среће у даљем раду.

Осим чланова организација Федерације, Скупштини су присуствовали и представници партнерских организација, Мреже за сарадњу и развој Источне Европе - CDN и Зелене европске фондације - GEF, као и други гости будући да се истовремено одржавала и Пролећна конференција чија је овогодишња тема била „Криза демократског управљања у Европи“. Током три дана и неколико панел дискусија расправљало се о „повратку Истока“, стању чешког политичког активизма 25 година након револуције, актуелним кризама у Европи и њиховим узроцима, а нарочито теми конференције – кризи демократског управљања. Овим путем желимо да похвалимо организаторе на сјајној организацији, панелисте који су нам пружили дубљи увид у политичке прилике у Мађарској, Пољској, Чешкој и Словачкој, као и свим осталим учесницима на Скупштини и Конференцији.

Читав догађај употпунили смо и уличном акцијом, а све у циљу скретања пажње на проблеме које су млади зелени широм Европе препознали и чијим решењима својим залагањем како кроз локалне организације, тако и као део Федерације, неминовно стреме.

Saturday, June 4, 2016 - 13:15

Позив за чланове организационог тима "Moving Bridges"

Зелена омладина Србије и немачки млади зелени (German Young Greens) у Новембру организују осмодневну размену. Теме размене су миграције, инклузија и одговори Зелених покрета.
Апликациони формулар са детаљним објашњењем пројекта можете наћи на следећем линку.
https://gruene-jugend.de/call-for-action-moving-bridges/

Рок за слање пријава је 18ти Мај.

Wednesday, May 11, 2016 - 12:45

FYEG Генерална скупштина

Током прошле недеље од 4. до 7. јуна, одржала се се Генерална скупштина Федерације Младих Европских Зелених. Још једну годину за редом разменили смо искуства и знање између организација чланица, амдандирали интерне документе и резолуције организације. Нове резолуције су у вези са миграцијом, економском кризом, као и ситуацијом у Западној Сахари. Такође смо водили дискусије о плану активности и кампањи у вези са климатским променама којом ће се FYEG и његове чланице организације бавити у наредном периоду, као и креирању политика које ћемо заступати на климатској конференцији COP21 у Паризу, у децембру ове године.

Желимо да честитамо претходним члановима Извршног комитета, на сјајном раду у току прошле године. Наравно желимо срећу новоизабраним члановима Извршног комитета у даљем раду и имплементацији плана активности, и портпаролима који ће заступатпати политике Федерације на међународном нивоу. Чланови Извршног комитета су Џенгиз Кулац, Ирyна Оксениук, Торнике Кусиани, Јоханес Бутхер, Марие Пошон и Морган Хенли, док ће функције портпарола у оквиру Извршног комитета вршити Тео Kомет и Лаура Карлиер.
Подршку у раду члановима Извршног комитета пружиће генерална секретарка Шена Санчез као и пројектни менаџер Гиорги Мегрелисхвили.

Од овог конгреса имамо и нову чланицу кандидата за FYEG, Младинска организација на Демократску обнову на Македонија (МОДОМ).

Честитамо и Грузијским Младим Зеленим на сјајној организацији Генералне скупштине.

--------------------------------------------------------

During the last week of June 4th to 7th, took place the General Assembly of the Federation of Young European Greens. Another year in a row we exchanged experiences and knowledge between member organizations, amended internal documents and resolutions of the organization. New resolutions are related to migration, the economy crisis and the situation in Western Sahara. We have also been discussing the activity plan and campaigns related to climate change which will be implemented by FYEG and its member organizations in the forthcoming period, as well as the creation of policies that will represent the COP21 climate conference in Paris in December this year.
We wish to congratulate the pervious members of the Executive Committee, on glossy paper in the last year. Of course we wish good luck to the newly elected members of the Executive Committee for further work and implementation action plan, and spokespersons who will zastupatpati policy of the Federation at the international level. Members of the Executive Committee are Cengiz Kulac, Iryna Okseniuk, Tornike Kusiani, Johannes Butcher, Marie Pochon and Morgan Henley, while the function of spokesperson within the Executive Committee will be persued by Teo Comet and Laura Carlier.
Work of the members of the Executive Committee will be supported by Secretary General Shenna Sanchez and project assistant Gio Megrelishvili.
From this Congress we have a new member candidates for FYEG, Youth organizations of the Democratic Reconstruction of Macedonia (MODOM).

Congratulations to Georgian Young Greens on the great organization of the General Assembly.

Ps. We also thank to the Presidency of General Assembly.

Thursday, June 11, 2015 - 19:00

Извештај са 6. генералне скупштине Мреже за сарадњу и развој Источне Европе (Cooperation and Development Network Eastern Europe - CDN)

CDN, мрежа зелених за Источну Европу, је одржала Генералну Скупштину у периоду 26.2 – 1.3 у Кишињеву (Молдавија).
Организација домаћин био је Гутта клуб из Кишињева који је делегате омладинских зелених организација из Источне Европе укључио и у локална еколошка дешавања, као што су перформанс испред Владе у циљу скретања пажње јавности на загађеност река и разговоре о актуелним еколошким проблемима у Молдавији.
Главни део Скупштине био је посвећен извештајима о Плану активности и Финансијском извештају, усвојени су извештаји за предходну годину, разматрани су нови планови и усвојени финансијски и акциони план за предстојећи период. Изабран је и нови извршни одбор који чине Яўген Герасіменка (Белорусија), Elisabeth Terziman (Молдавија), Анастасија Пејовић (Србија, чланица Зелене омладине Србије), Masha Pashkova-Dzneladze (Грузија) и Маx Weber (Немачка). Делегати су радили на унапређењу докумената мреже, где је Зелена омладина Србије дала највећи допринос на унапређењу Политичке платформе.
Учесницима је био понуђен разноврсан едукативни програм. Радна група за Опен Соурце одржала је презентацију о групној динамици, РГ за родну равноправност представила је резултате истраживања о родној дистрибуцији унутар организација чланица ЦДН-а спроведеног током протекле године, док је РГ за алтернативну урбанизацију одржала презентацију о џентрификацији са фокусом на примеру Савамале у Београду. ЦДН је организовао радионицу о фунд раисингу од приватног сектора, а активисткиња Асја из Белорусије одржала је презентацију о информационом рату у сукобу Русије и Украјне. У неформалном делу делегати су размењивали информације о политичким дешавањима у Источној Европи и развијали идеје за унапређење регионалне сарадње.

Sunday, March 15, 2015 - 01:15

Извештај са Генералне скупштине Федерације Младих Европских Зелених

Федерација младих Европских Зелених (FYEG), од 10. до 14. јула 2014. године, одржала је још једну генералну скупштину у Стразбуру, на којој је било присутно нешто мање од 100 делегата и посматрача из 42 организације чланице. На скупштини неке од значајнијих тема су били FYEG-ова кампања из претходног периода, протоколи TTIP, CETA,TiSA, конференција о климатским променама COP21, резолуција о Израелским и Окупираним Палестинским Територијама и избор портпарола и чланова Извршног одобра и осталих тела за наредних годину дана.
Скупштина је отворена обраћањем генералног секретара Федерације и организације домаћина "Les Jeunes Ecologistes" (Млади Еколози, француска зелена омладинска организација). Након обраћања за добродошлицу, присутнима се обратило председништво утврђујући правила која ће се поштовати током трајања Генералне скупштине, одређен је рок за предају амандмана и представљена је гласачка комисија.
Одржана је панел дискусија о TTIP протоколу о којем се тренутно преговара између Европске Уније и Сједињених Америчких Држава. TTIP би требало да буде договор о слободној трговини између Европе и САД, једна од најпроблематичнијих тачака споразума је јачање моћи корпорација а смањење утицаја влада на регулисање тржишта зарад јавног добра. Дискусију је модерирао Michael Bloss, а учесици су били Ska Keller, Pascoe Sabido и Reinhard Buetikofer. FYEG је заузео јасан став против TTIP и у наредном периоду ће водити оштру кампању против споразума.
Након панел дискусије одржане су радионице, наши делегати су приствовали радионици коју је модерирао Pascoe Sabido из Коропоративне Европске Обсерваторије (Corporate Europe Observatory) која је за тему имала лобирање.
За портпароле су изгласани Krassina Demireva и Michael Bloss, док су за чланове Извршног одбора изглсани Júlia Boada¬Danes, Marie Pochon, Joan Groizard, Gio Megrelishvili и Josef Smida, а Milena Cazin је изгласна за благајника.
На овој Генералној скупштини организација Red Equo Joven је примљена као пуноправни члан, а Инцијатива младих из Валенсије (Joves amb Iniciativa) и Асоцијација Зелених академија Мађарске (the Green Academy Assosiation of Hungary) су примљене као чланице посматрачи.

Monday, July 21, 2014 - 19:45

Извештај са 19. Савета Европске Зелене партије у Бриселу‏

Зелена омладина Србије и ове године посетила је конгрес Европске Зелене Партије од 8. до 10. новембра у Бриселу. Цео догађај протекао је у знаку предстојећих избора за Европски Парламент у мају 2014. и у дискусији о темама и методама кампање.
Битна новина у предизборном процесу јесте бирање два примарна кандидата Европске зелене партије, које се овога пута одвија директним гласање свих грађана ЕУ старијих од 16 годна путем сајта https://www.greenprimary.eu/ . На самом почетку догађаја представљени су кандидати, а кандидаткиња коју је званично подржала Федерација европских младих Зелених је Ска Келлер из Немачке (http://www.ska-keller.de/en), бивши портпарол Федерације и садашња посланица Европског Парамента.
Ове године због приоритета избора за Европски Парламент у програму је изостао Балкански регионални састанак, што видимо као повод да Зелени покрети из региона самостално побољшају сарадњу и размену. Један од снажнијих утисака са догађаја је велики број појединаца, те нешто мање организцаија са ових простора који на различите начине доприносе раду Европске Зелене Партије, насупрот коме стоји слаба политичка артикулација Зелене политике на Балкану.

Федерација европских младих зелених, чији смо активни члан, имала је запажену улогу како у дискусијама на тему младих и организовању трибине о десном екстремизму, тако и као тим који предводи кампању за младе кандидате за парламент, од којих су нам познати Terry Reintke (Немачка), Jeroni Vergeer (Холандија), Ross Brown (Ирска), Linnea Engstrom (Шведска), Maria Ohisalo (Финска), Jakob Schwarz (Аустрија).
Представници Зелене омладине Србије обновили су и остварили нове контакте са многим европским колегама, посебно онима из региона, а конгресу је претходио и састанак са Зеленим Форумом Шведске на којем се причало о наставку сарадње ове фондације са нашом организацијом.

Friday, November 29, 2013 - 23:15

Pages

Subscribe to RSS - Међународна сарадња