Нешто зелено

Енергетска ефикасност

Позивамо вас на радионицу Зелене омладине Србије на којој ћемо се бавити енергетском ефикасношћу са циљем израде Резолуције, која ће бити општи документ и смерница деловања Зелене омладине, као и једног броја Група грађана и Невладиних организација на пољу одрживе енергетике.

Циљеви писања Резолуције:
1) Направити консензус већег броја организација цивилног друштва по питању одрживе енергетике;
2) Поставити основне смернице деловања на пољу енергетске ефикасности;
3) Дефинисање ставова Зелене омладине Србије и осталих организација које буду учествовале, о питањима енергетике у Србији.

У резолуцији, проблеми енергетске ефикасности се сагледавају из више аспеката. На тај начин резолуција постаје релевантна и препознатљива за више заинтересованих страна. Релевантност и препознатљивост су основа за примењивост. Основне димензије су:
- Еколошка димензија - Локални и глобални утицаји. Утицај на здравље човека, и на живи свет.
- Социјална димензија - Потрошња енергије и управљање енергијом спада у цивилизацијске тековине. Треба одредити које промене су лако прихватљиве широј популацији, а које тешко прихватљиве.
- Економска димензија - Енергенти су највећа ставка увоза Србије. Спољно трговински биланс је лош, а највећи део увезене енергије се користи за друмски транспорт.
- Регионална димензија - Решења нису иста за свако подручје, а због транспорта енергије, пожељно је локализовати производњу и потрошњу енергије, у складу са расположивим ресурсима.
- Техничко-технолошка - Којим методама тренутно располажемо? Ограниченост примене одређених метода.
- Политичка димензија - Шта је добро за Србију, када је енергетика у питању? Колико су доносиоци одлука у Србији спремни да предузму одређене кораке? Партиципација грађана приликом доношења одлука. Енергетски лоби и остала политичка питања.
Радионица је отворена за све заинтересоване појединце и организације, а одржаће се у Клубу Греен, Др. Драгослава Поповића 22, 31.јануара у 20ч.

Положај Рома - проблеми депортације и реадмисије

Зелена омладина Србије огранизује 04. априла друго у низу Нешто Зелено које ће се бавити питањем положаја Рома. Све то у сусрет 8. априлу који је Светски Дан Рома установљен да би се указало на тежак положај Рома и да би се подстакле државе у којима живе да обрате посебну пажњу унапређивању њиховог положаја.
Прошлог четвртка је одржана генерална дискусија, а овог четвртка биће пуштен документарни филм „Немогућа реадмисија“, Дуње Попов и Норберта Шинковића, који кроз причу о реадмисији, говори о положају ромске популације у Србији. Кроз разговоре са Ромима, тумачење законских решења и проблема са којима се суочавају, овај документарац проговара о читавом низу неправди са којима се „реадмисирани“ сусрећу у „новом животу“.
Након филма планирана је дискусија о проблемима депортације и реадмисије Рома.
Сви заинтересовани да сазнају нешто више о теми или желе да допринесу на било који начин, добродошли су да нам се придруже на дискусији.
Видимо се у четвртак у 20ч у Клубу Греен, Др.Драгослава Поповића 22.

Положај Рома

Зелена омладина Србије ће, у сусрет Дану Рома, 28.марта у 20ч одржати дискусију о проблему положаја Рома и њихове депортације.
Светски Дан Рома се обележава од 1971. године, када је 8. априла у Лондону одржан први светски конгрес Рома.
Обележавање овог дана је установљено како би се указало на тежак положај Рома и да би се подстакле државе у којима живе да обрате посебну пажњу унапређивању њиховог положаја.
Према незваничним проценама и подацима, у Србији живи око 450.000 Рома од којих се велики број суочава са дискриминацијом, како од самог друштва тако и од стране државног система.

Сви заинтересовани да сазнају нешто више о теми или желе да допринесу на било који начин, добродошли су да нам се придруже на дискусији.
Видимо се у четвртак у 20ч у Клубу Греен, Др.Драгослава Поповића 22.

Стране инвестиције у Србији

У оквиру програма Нешто Зелено Зелена омладина Србије организује дискусију ,,Стране инвестиције у Србији''. Дискусија је инспирисана скорашњом вешћу о кредиту Азербејџана за инвестирање у инфраструктуру Србије и тицаће се одрживошћу и позадини страних инвестиција.
Дискутоваће се о питању страних инвестиција у Србији, са посебним фокусом на могућности Азербејџана да уопште финансира пројекте у Србији, како то утиче и које су последице по економски развој на микро и макро нивоу ових земаља. Разматраће се услови који предходе кредитирању, транспарентност и учешће грађана у доношењу одлука у овој области. Покушаћемо да дођемо до закључака о позадини, разлозима и последицама страних улагања у Србију.
Ово није први случај кредитирања пројеката у Србији од стране Азербејџана. Азербејџан је већ улагао у обнову Ташмајданског парка, обнову Бајракли џамије и цркве у Новом Саду. У овом случају, влада Азербејџана одобрила је Србији кредит од 370 милиона евра, са грејс периодом од 3 године и каматном стопом од 4%, на 10 година отплате (наводи Блиц).
Дискусија ће се одржати у четвртак, 21.јуна, у 20 часова у клубу Грин Хаус, Др Драгослава Поповића 22.

Однос према јавном простору

Поводом недавне ситуације са затварањем клубова у оквиру алтернативног неформалног културног центра БИГЗ Зелена омладина Србије у оквиру програма Нешто Зелено организује дискусију на тему коришћења простора за потребе алтернативне културе и односа према јавним просторима уопште.

Сведоци смо све веће комрцијализације јавних простора и одузимања истих од грађана како би се у њих уселили садржаји који доносе профит.
Такође је честа појава да екстремистичке групе и појединци спречавају употребу одређених простора од стране организација цивилног друштва и грађанских иницијатива.
У оквиру дискусије говорићемо шта су уопште јавни простори и каква су наша права у погледу коришћења истих. Анализираћемо ситуације у којима су грађани бранили и/или освајали одређене просторе. Говорићемо о Цвјетном тргу у Загребу, Друштвеном центру у Новом Саду, Инеx филму, Академији и БИГЗ-у у Београду.
Позивамо све заинтересоване да нам се придруже како бисмо дошли до закључка на који начин треба да се односимо према јавном простору и како да га ускладимо са потребама друштва.

Дискусија ће се одржати у четвртак, 14. јуна, у 20 часова у Клубу Грин Хаус, Др Драгослава Поповића 22

Слобода медија, родност у медијима, видови комуникације

Након учешћа на семинару Медији, слобода говора и омладинска партиципација у организацији Мреже за сарадњу и развој Источне Европе (CDNEE) чланови Зелене омладине Србије поделиће своје стечено знање у оквиру програма Нешто Зелено.
Први део биће посвећен дискусији о стању медија у Србији, њиховој независности, слободи да отворено извештавају, власничкој структури и законским регулативама. У оквиру дискусије причаћемо о стању у другим земљама, али и позитивним и некативним трендовима на нашој медијској сцени.
Други део бавиће се положајем родних стереотипа у медијима, и њиховом узрочно последичном везом.
На крају ћемо говорити о алтернативним видовима комуникације који могу помоћи да сами обликујемо и пошаљемо поруку коју желимо.
Догађај ће бити одржан у четвртак, 24. маја, отворен је за све заинтересоване и почиње у 20 часова у Клубу Грин Хаус, Др Драгослава Поповића 22.

Рециклажа

У наредном периоду Зелена омладина Србије реализоваће пројекат Рециклазни инфо центар финансиран од Градске општине Палилула. У оквиру пројекта одржаћемо неколико радионица и предавања на тему рециклаже, а ово је треће по реду.
У оквиру програма Нешто Зелено, представићемо мапу рециклажних острва на којој грађани Београда могу да пронађу најближе рециклажно острво у свом комшилуку. Уз то ћемо појаснити који су то материјали који се у оквиру њих могу одлагати, те како их правилно сортирати.

Такође ћемо предствити и акцију сакупљања електронског отпада у нашим просторијама, као и начин његовог даљег процесуирања.

Нешто Зелено, одржаће се у стандарном термину, четвртак у 20 часова.

Психичко насиље као облик насиља над женама

Интерактивно предавање 'Психичко насиље као облик насиља над женама' је прва од активности планиране за обележавање 16. дана активизма против родно заснованог насиља.
Овим путем желимо да разговарамо о једном од најчешћих облика родно заснованог насиља, чије последице су несагледиве, а о ком врло мало знамо и тешко га је дефинисати.
Гошћа предавачица је Данијела Пешић из Аутономног Женског центра, која ће нам објаснити које су последице псхичког насиља, какав је профил особе која врши психичко насиље, како га препознати, али и на многа друга питања.
Предавање ће бити одржано у оквиру програма Нешто Зелено, у четвртак, 24. новембра, у Клубу Грин Хаус, Др Драгослава Поповића 22.

Род=пол? Родно засновано насиље

Зелена омладина Србије ће се прикључити међународној кампањи "16 дана активизма против родно заснованог насиља". Током кампање реализоваћемо низ активности од радионица, преко предавања, до уличних преформанса, а све са циљем да се скрене пажња на родно засновано насиље у различитим сегментима друштва као и на различите начине манифестовања насиља.

У склопу Нешто Зелено, које ће се одржати у четвртак 17.11.2011. године са почетком у 20 часова, радионицом "Род=пол? Родно засновано насиље" започећемо припреме за кампању.
Овом приликом бавићемо се основним разликама између појмова пол и род, и указивањем на то да је родно засновано насиље утемељено на родној неравноправности.
Радионица се састоји из три интерактивна дела која на веома креативан начин обрађују ова два проблема.

Monday, June 2, 2014 - 21:15
Subscribe to RSS - Нешто зелено